„Zdrowie szanujemy, bo wiemy co jemy”

Listopadowe spotkanie z cyklu zdrowego żywienia poświęciliśmy diecie dobrej dla serca.
Dobrze już wiemy, ze nasze zdrowie zależy od tego co jemy i co robimy.
Na zajęciach kulinarnych robiliśmy pyszne pasty do kanapek.
Bo zdrowe śniadanie to podstawa!
Przepisów było tyle ilu kucharzy! Czyli mnóstwo!
Na stole pojawiły się przeróżne pasty: z twarogu, warzyw, soczewicy, awokado, bakalii, kiełków, jaj….długo wymieniać.
Zrobiliśmy też zdrową alternatywę dla popularnej i niezdrowej pasty czekoladowej. Nasza wersja składała się z daktyli –  zmiksowanych na gładko, kakao i orzechów laskowych. Pycha 🙂
Kilka dni później odwiedził nas Pan Stasiu, tatuś naszej koleżanki, który jest kardiologiem inwazyjnym
(brzmi bardzo skomplikowanie 🙂 ).
Jako lekarz opowiedział nam o tym jak działa serce i co powinniśmy robić, żeby ono było zawsze zdrowe i silne. Mówił o tym co sercu nie służy, czego jeść nie powinniśmy. Teraz jesteśmy już naprawdę mądrzy! I o sercu wiemy bardzo dużo!