Klasa 2 a przygotowała kolejne zajęcia kulinarne, tym razem oprócz omawiania zalet zdrowego żywienia, zajęliśmy się wędrówką kulinarną po różnych regionach Polski. Uczniowie przygotowali wraz z rodzicami potrawy oraz prezentacje dotyczące regionu, z których pochodzą. Dowiedzieliśmy się jak smakują fafernuchy i kugiel, obejrzeliśmy piękne kurpiowskie wycinanki i usłyszeliśmy wiele ciekawostek o tym regionie Polski. Spróbowaliśmy moskoli i oscypków z Podhala i posłuchaliśmy o tym jak wyrabiano te pyszności kiedyś a jak obecnie. Na naszym stole i mapie znalazły się również pierniczki z Torunia, obwarzanki z Krakowa, lublińskie cebulaki, chłodnik z Kresów Wschodnich, gołąbki i przepyszne piszingery (wraz z historią pojawienia się ich w Polsce). Zajęcia były wspaniałe a uczniowie wykazali się dużą wiedzą na temat regionów Polski, potrafili o nich opowiedzieć i wskazać je na mapie. Wiedza wchodziła do głów jak wszystkie pyszności do brzucha!